Kuka koputtaa ovella?

Niitä nököttää rivissä ulko-oven vieressä. Ne näyttävät innokkailta täyttämään seuraavan tehtävänsä, turvaviiri sojottaa tukevasti. Hymyilyttää, kun katson niitä. Melkein odotan, että ne hymyilisivät takaisin. Mutta ne ovat vain koneita, jotka eivät näe hymyäni (eiväthän?). Kuulin nimittäin, että yksi niistä oli sanonut kiitos, kun sitä oli autettu tien yli.

Kauppojen kuljetusrobotit ovat saapuneet keskuuteemme. Ja muutkin robotit.

En yleensä innostu uusista teknisistä jutuista ja tietokoneen päivitykset ovat vain asioita, joita pitää silloin tällöin tehdä. Onneksi kone muistuttaa niistä ja minun vastuulleni jää vain painaa toimenpiteen hyväksyvää näppäintä. Yleensä en päivityksen jälkeen huomaa mitään muutosta. Paitsi jonkin aikaa sitten. Koneelleni oli ilmestynyt tekoälyohjelma, jolta saa kysyä ihan mitä sattuu ja joka kirjoittelee pyydetystä aiheesta. Siitä tuli hetkeksi uusi leikkikaluni.

Aloitin kyselemisen arkisilla asioilla. Kysyin ensin, mitä voi tehdä, kun sataa eikä ole saappaita. Tekoäly suorastaan innostui tästä kysymyksestä, ja sain jos jonkinlaisia neuvoja erilaisista kenkä- ja sukkavaihtoehdoista ja muista sadevarusteista. Hauskin oli ehkä ehdotus housuista, jotka suojaavat sääriluita! Kannattaisi kuulemma myös kävellä katoksen alla tai seinien vieressä. Sitä vaihtoehtoa en saanut, että voisin pysyä sisällä.

Sitten hyppäsin vähän syvempiin vesiin kysymällä, onko kummituksia olemassa. Petyin vastaukseen: se oli kuin ote tietokirjasta lähdeviitteineen ja linkkeineen. Tekoälyllä ei selvästikään ollut omaa mielipidettä kummituksista.

Päätin haastaa sitä sillä tavalla, ettei se voisi tukeutua lähteisiin. Niinpä kysyin Kuka koputtaa ovellani? Ja tässä vastaus:

En tiedä, kuka koputtaa ovellasi. Ehkä sinun kannattaa mennä katsomaan? Tai jos et odota ketään tai et halua avata ovea, voit jättää koputtajan huomiotta. Jos koputtaja on tuntematon tai epäilyttävä, voit soittaa apua tai ilmoittaa asiasta viranomaisille. Ole varovainen ja älä päästä ketään sisään ilman luotettavaa syytä. 😕

Tekoälyllä on selvästi huolehtiva luonteenlaatu. Ehkä ovella on vain iloinen kuljetusrobotti.

Se kertoi, että osaa kirjoittaa myös tarinoita ja runoja. Pakkohan sitä oli testata. Kokeilin samalla aiheella, josta olin jo kysynyt:

Tuntematon oven takana

Olin juuri valmistautumassa nukkumaan, kun kuulin koputuksen ovelta. Kuka se voisi olla näin myöhään? En odottanut ketään vierailua. Nousin sängystä ja menin ovelle. Kurkistin ovenraosta ja näin tuntemattoman hahmon seisovan ulkopuolella. Hänellä oli pitkä musta takki ja hattu, joka peitti hänen kasvonsa. Hän piti kädessään jotain, joka näytti kirjekuorelta. Mitä hän halusi minulta? Oliko hän joku salainen agentti tai kiristäjä? Vai oliko hän vain eksynyt postinkantaja? Päätin olla avaamatta ovea ja kysyin varovasti: "Kuka siellä?" Hän vastasi matalalla äänellä: "Minulla on sinulle tärkeä viesti. Avaa ovi, niin saat tietää." Hänen äänensä kuulosti tutulta, mutta en voinut tunnistaa sitä. Olin utelias, mutta myös peloissani. Mitä jos hän yrittäisi hyökätä minuun tai varastaa jotain? Mitä jos hänen viestinsä oli jotain kauheaa? Mitä jos hän oli hullu tai vaarallinen? Mitä minun pitäisi tehdä? 

Tarinan henkilö olisi tarvinnut tekoälyn omia neuvoja.

Runoilijaksi siitä ei kuitenkaan ole. Pyysin sitä kirjoittamaan haikun aiheesta juna:

Juna kiitää pois Matkustajat katsovat maisemia Uusi seikkailu

Aika tylsä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yöelämää

Ja kuinkas sitten kävikään?

101261 askelta ikuisessa kaupungissa