Ehkä vahva seiska miinus



Sade alkoi yllättäen, isoina jääkylminä pisaroina, joita tuntui tulevan sekä ylhäältä että sivuilta. Pipo oli hetken kuluttua kuin ämpärissä lionnut lattiamoppi, toppatakki alkoi antaa periksi, se imi vettä kuin pesusieni eikä ehkä tarvitse kuvata, mitä sen alla olevalle vaatekerralle tapahtui. (Voi näitä urbaaneja kevyttoppatakkeja, jotka on varmaan suunniteltu aivan johonkin muuhun kuin ulkoiluun.) Mutta koska lenkki oli jo melkein puolivälissä, mitä suotta kääntyä takaisin. Jos olisin tiennyt, että sade yltyy yhä raivokkaammaksi piiskaamiseksi, olisin ehkä kääntynyt tai noussut ensimmäiseen bussiin, ihan mihin vain. Lopputuloksena palasin kotiin itkun ja raivon sekaisessa mielentilassa, riisuin litimärät vaatteet mytyksi esteisen lattialle, keitin tulikuumaa teetä ja kääriydyin sohvalle torkkupeittoon.

Niin tai näin, eihän näin pitänyt tapahtua, piti olla pilvinen, mutta kuiva päivä. Kerrankin. Onneksi en ole laskenut tammikuun sadepäivien määrää – tulos olisi varmaan aiheuttanut puhdasta epätoivoa. Siinä sohvalla värjötellessäni ajatuksiin väkisinkin tunkeutui karu tosiasia, että ei näillä keleillä voi olla olematta yhteyttä ilmaston muuttumiseen. Muutama päivä myöhemmin paikallisessa sanomalehdessä oli artikkeli 10 vinkkiä ympäristötekoihin. Tällaisia juttuja on toki vähän väliä lehdissä ja netissä, joten itse aihe ei herättänyt polttavaa uteliaisuutta. Mutta juttu oli koottu tavalla, joka sai minut ajattelemaan omaa toimintaani. Jokaisessa kohdassa oli myös enemmän tai vähemmän arkinen vinkki parempaan toimintatapaan. Niinpä tein puolivakavan analyysin omasta toiminnastani. (Kursiivit ovat suoria lainauksia artikkelista.)

Vähennä kulutusta.
Vinkki: Käytä suutaria tai korjauta vaatteet ompelimossa.

No, tässä olen aika huono, En ole edes tajunnut, että ompelimoja on edelleen olemassa. Suutaria käytän, jos lempikenkäni sitä tarvitsevat. Muuten yritän ymmärtää, että kaappini ovat täynnä käyttökelpoista tavaraa enkä oikeastaan halua yhtään lisää roinaa. Asenne siis on jotakuinkin kunnossa.

Mitä syöt?
Vinkki: Kokeile paikkakuntasi Reko-rinkiä, jossa lähituottajat myyvät suoraan omia tuotteitaan. Reko-ryhmät löytyvät Facebookista.

En ole koskaan kuullutkaan Reko-ringistä (enkä toistaiseksi ole niitä etsinytkään.) Mutta tässä kohdassa voin ainakin hiukan taputtaa itseäni olkapäälle. Juurekset, salaatit, marjat ja hedelmät ovat suurta herkkuani, punainen liha tökkii (paitsi silloin harvoin, kun se on erittäin hyvin valmistettua). Ehkä siis saan tässä kohdassa pisteen.

Ekologisempaa asumista
Vinkki: Laske huoneiston lämpötilaa ja pue enemmän päälle.

Kotonani on lähes aina alle 20 astetta (paitsi silloin kun ulkona on niin kuuma, että se ei ole mahdollista). Viileämmässä on sitä paitsi virkeämpi olo. Tästäkin siis piste!

Suosi kimppakyytejä ja joukkoliikennettä
Vinkki: Autoa voi vuokrata yksityisiltä ihmisiltä ja oman auton voi laittaa vuokralle Blox Car -palvelussa.

Tykkään joukkoliikenteestä, varsinkin nyt kun ei enää tarvitse seisoa aamubussissa. Junat ovat ehdottomia suosikkejani, matkalla voi antaa ajatusten lentää, katsella vaihtuvaa maisemaa. (Tosin oma ajotaitoni on niin ruosteessa, että onkin viisainta pysyä muiden kyydissä.)

Vaatteet kiertämään
Vinkki: Texvex ottaa Turussa vastaan kierrätystekstiiliä, myös rikkinäisiä vaatteita.

Vaatii hiukan ponnisteluja, mutta säännöllisin väliajoin kokoan kaapeista tavaraa mieluiten Pelastusarmeijalle. Käyttökelvottomat ovat tähän saakka ajautuneet polttokelpoiseen jätteeseen, joten siinä on selkeästi parantamisen varaa.

Torju ruokahävikkiä
Vinkki: Ravintoloiden ylijäämäruokaa voi ostaa kotiin ResQ Club -applikaation kautta.

Vaikka en kanna muiden ylijäämäruokaa kotiin, tässä uskallan sanoa olevani aika taitava. Nyt kun on enemmän aikaa, olen tehnyt ruuantähteiden tuunaamisesta suorastaan harrastuksen. Erilaisten ja vähän epätavallisienkin makujen yhdistäminen on oikeasti yllättävän hauskaa!

Lajittele ja kierrätä
Vinkki: Kaikki kierrätyspisteet kartalta löytyvät tästä: lsjh.fi/jatteen-vastaanotto/kierratyspisteet

Lajittelijan taidot ja tahto kehittyivät aluksi aika nihkeästi. Homma tuntui työläältä, varsinkin kun vanhan talon vanhassa keittiössä ei juurikaan ole paikkoja, joihin voisi koota lajiteltavia. Edelleen ne ovat sikinsokin roskiskaapissa, josta ne sitten kiltisti kerään omiin pussukoihinsa pihan perälle vietäviksi. Mutta olen kehittynyt: nyt ei luonto anna oikein periksi heitellä niitä sekajätteeseen.

Lainaa ja vuokraa
Vinkki: Vaatelainaamoista voi liittymismaksulla lainata vaatteita ja asusteita.

Tästä tulee täysi nolla. Ajatus vaatteiden lainaamisesta kuulostaa ihan hullulta.

Vaikuta
Vinkki: Järjestä oma ympäristötapahtuma, esimerkiksi kirpputoritapahtuma tai vaatteiden vaihtotori ystävien kesken.

Noh, enpä ehkä järjestä. Niin aktiiviseksi ympäristöihmiseksi tuskin tulen.

Matkaile lähellä
Vinkki: Suunnittele yhden päivän mittainen staycation-loma omalle paikkakunnallesi. Käy nähtävyyksillä ja muutamassa kohteessa, jossa et ole ennen käynyt.

Tämä on sitten se iso mutta. Rakastan matkustamista ja haluan nähdä paikkoja, joissa en ole ennen käynyt ja kokea asioita, joita ei omassa arjessa ole mahdollista kokea. Tässä kohtaa artikkelissa oli myös hiukan kummallinen suositus: suosi lentomatkailun sijaan myös laivaa! Käsittääkseni risteilyalukset ovat niitä jättimäisimpiä hiilijalkoja. Ja kun pohdiskelen asiaa isomman ikkunan kautta, en voi välttää ajatusta, että ilmastonmuutos on globaali asia, jossa vain yhdessä tekemällä päästään tuloksiin. Jos me kaikki linnoittaudumme omiin maihimme ja lokeroihimme, ymmärrys ja näkökulmat kapenevat eikä se mitenkään voi olla hyväksi yhteisen tavoitteen saavuttamiselle. Sitä paitsi voisin ihan hyvin junailla läpi Euroopan!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yöelämää

Ja kuinkas sitten kävikään?

Pysäkkiystävä ja maata kiertävä kuu