Kaikenlaisten ihmisten matkassa


Minulle on tullut tavaksi tutustua muutaman viikon välein uusiin ihmisiin, viettää aikaa heidän kanssaan ja käydä mitä kummallisimmissa paikoissa. Osasta olen pitänyt, melkein ystävystynyt, osa on saanut aikaan kylmiä väreitä. Kun yhteinen aikamme on ohi, suurinta osaa en varmaankaan enää tapaa. Olen istunut kahden eri-ikäisen naisen kanssa karussa mökissä keskellä melkein ei mitään ja kuunnellut heidän elämäntarinoitaan. Olen yrittänyt selvittää ihmissuhdesotkuja ja olen myös joutunut ikäviin ja pelottaviinkin tilanteisiin. Olen kävellyt New Yorkin kaduilla ja katsellut myrskyävää merta Gotlannin rannikolla.

Olen lukenut kirjoja.

Tässä muutama poiminta, joita tällä kertaa yhdistää se, että useimmat niistä eivät ole kovinkaan tunnettujen kirjailijoiden teoksia. Osa on päätynyt käsiini hiukan sattumalta tai kirjakaupan myyjän suosituksesta. Tuskin olisin niitä muuten löytänyt. Mutta hyvä, että löysin.

Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja
Veronikan ja Astridin, kahden ainakin päällisin puolin täysin erilaisen naisen, kohtaaminen saa vakuuttuneeksi, että ystävyys voi syntyä oudoissakin olosuhteissa eikä ole iästä tai taustasta kiinni. Veronikan hauras vahvuus ja Astridin ihana säröisyys menevät ihon alle. Hienosti kuvattua tarinaa ja tunnelmaa, jotka virittävät lukijan aistit näkemään, kuulemaan ja haistamaan. Tätä kirjaa ei voi unohtaa.

Carol Shields: Rakkauden tasavalta
Tomissa ja Fayssa ei ole mitään päälle liimattua tai paperinmakuista, vaan he ovat oikeita ihmisiä, tuttuja, vaikka eivät olekaan. Kun heidän elämäänsä ja kompurointiaan seurasi, oudolla tavalla koko ajan toivoi, että menisivätpä asiat hyvin. Ihmissuhteet ovat maailman vaikein ja mielenkiintoisin juttu.

Chevy Stevens: Kadonnut
Lukiessa meinasi hetkittäin henki salpautua: miten tuollaista voi tapahtua ja miten sen voi kestää? (Välillä piti oikein muistuttaa, että tämä on tarina, kirja.) Kaikkein päällimmäiseksi jäi ajatus ja tunne: kuinka ihminen pystyy luomaan suhteen hirviöön? Sen on pakko olla sisäänrakennettu tapa selviytyä.

Rosamund Lupton: Sisar
Kirjassa oli alusta alkaen epätavallista imua. Jotenkin vaistosi, että kaikki ei ole sitä, miltä vaikuttaa. Teksti johti taitavasti harhaan, mutta raotti epäilyksen ovia. Mieletön juonikuvio, jota jäi kirjan päätyttyä taivastelemaan.

C. J. Tudor: Liitu-ukko
Hetkittäin kauhistuttava, iljettävä, hämmentävä tarina, mutta totaalisen koukuttava. Mistä oikein on kyse? Kun vyyhti viimein purkautui, tuli tunne, että ei voi olla totta! Henkilöt olivat kaikki vähän ”vinoja”, mutta omituisuudessaan jotenkin hyvin todellisia ja tavallaan rakastettavia.

Sofia Lundberg: Toinen puoli sydäntä
Tätä kirjaa en olisi varmaan lukenut, jos se ei olisi osunut sattumalta käsiini - nimi ja kansikuva tuskin olisivat herättäneet kiinnostustani. Mutta kansien välistä löytyi yllätys. Tarina kosketti ja koukutti, mitä edemmäs se eteni. Kaksi niin erilaista maailmaa vuorotteli: menneen ajan Gotlanti ja nykyisyyden New York.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ja kuinkas sitten kävikään?

Yöelämää

Pysäkkiystävä ja maata kiertävä kuu